Zomerhuisje.nl
Stichting Garantiefonds Reisgelden

Vakantiehuizen Trentino/Dolomieten

Italië - Trentino/Dolomieten
Trentino - Alto Adige bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit twee delen: Trentino en Alto Adige (dat in het Nederlands ook wel Zuid-Tirol wordt genoemd). Dat klinkt helemaal niet Italiaans, zou je zeggen – en dat klopt. In Alto Adige spreken de mensen voornamelijk Duits. Een gekke gewaarwording als je er voor het eerst bent, maar uiteindelijk realiseer je je dat hier het beste van twee werelden samenkomt: Trentino - Alto Adige is een geweldige combinatie van het Italiaanse dolce vita en Duitse stiptheid.


Het grondgebied van de regio behoorde tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog grotendeels tot het Oostenrijkse Tirol. In 1948 werd de provincie Bolzano bij Trentino - Alto Adige gevoegd en sindsdien gaan Duitse en Italiaanse taal en cultuur hier hand in hand.

Het Italiaanse merk je vooral aan de sfeer: net als in de rest van Italië weet men hier volop te genieten van eten en drinken, staat gastvrijheid hoog in het vaandel en wordt er geleefd met een flair die de Italianen niet vreemd is. Tel daarbij op dat iedereen wel lekker op tijd is, zich aan zijn afspraken houdt en de Nederlandse mentaliteit perfect begrijpt en je hebt de perfecte vakantiebestemming.

De grote trots van deze regio is het gebied dat wordt gedomineerd door de Dolomieten, een van de mooiste berglandschappen ter wereld. Niet voor niets staat het berggebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Dolomieten zijn zo'n 250 miljoen jaar geleden uit de aardkorst ‘ontstaan’. Sindsdien zijn de bergen continu onderhevig aan veranderingen door de meedogenloze effecten van water, wind en ijs. Hierdoor is ook het unieke gesteente, het dolomiet, van de Dolomieten ontstaan. Veel vakantiegangers in de Dolomieten raken gecharmeerd van de puntige bergtoppen, steile bergwanden en prachtige kleuren die gedurende de dag veranderen. Bij zonsondergang krijgen de bergtoppen een vuurrode kleur die verandert in violet zodra de nacht valt.

Je kunt in de Dolomieten schitterende wandelingen maken, maar ook voor fietsers zijn er talrijke routes. De bergen kun je verder ook te paard verkennen, terwijl watersportliefhebbers kunnen kanoën, kajakken of zeilen op een van de vele meren. Ook canyoning behoort tot de sportieve mogelijkheden in de Dolomieten. Ideaal dus voor de actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers.

Trentino - Alto Adige is ook een ideale regio voor liefhebbers van wintersport. Niet alleen heb je hier prachtige skigebieden, tussen het skiën door geniet je van de lekkerste Italiaanse specialiteiten. Hiermee heeft het noorden van Italië toch echt een streepje voor op Oostenrijk…

Bovendien is het landschap hier veelzijdiger dan in de rest van de Alpen. Het aanbod aan winteractiviteiten is dan ook zeer uitgebreid. IJsklimmen, kunstschaatsen, toerskiën, langlaufen, rodelen, snowboarden of skiën, het kan allemaal. De Sellaronda is een van de bekendste rondes op de ski's. Deze befaamde tocht rondom het imposante Sellamassief verbindt met behulp van pistes en liften de vier Ladinische dalen Val Gardena, Alta Badia, Arabba en het Val di Fassa met elkaar.

Het klimaat in de Dolomieten is aanzienlijk milder dan in de noordelijke Alpen. Hierdoor is er ‘s zomers altijd veel zon. Breng dan bijvoorbeeld een bezoek aan de Marmolada Gletsjer (de lift naar de top is geopend van begin juli tot half september), echt een aanrader!

Dankzij de vele zonnige dagen is de regio ook een perfect gebied voor wijnbouw. Je zou het misschien niet zeggen, maar in Trentino - Alto Adige worden geweldige wijnen gemaakt, waaronder Muller Thurgau, Teroldego en Pinot Bianco (Weissburgunder). Deze wijnen zijn van een uitzonderlijke kwaliteit; meer dan de helft van de wijnen uit dit gebied heeft een officieel kwaliteitskeurmerk!

Cultuurliefhebbers halen hun hart op in een van de sfeervolle steden, zoals Bolzano, Trento en Merano. Bezoek bijvoorbeeld Castel Trauttmansdorff in Merano, waar keizerin Sissi enige tijd verbleef, het nieuwe natuur- en wetenschapsmuseum MuSe in Treno, ontworpen door de beroemde architect Renzi Piano, of de beroemde mummie Ötzi. In december vind je in deze regio bovendien de mooiste kerstmarkten van Italië, met sfeervolle verlichting, talloze lekkernijen en handgemaakte versieringen.

Ten slotte is Trentino-Alto Adige ook op culinair gebied een regio met sterrenstatus. Met zo’n 20 sterrenrestaurants is deze Noord-Italiaanse de regio met de meeste sterren in heel Italië. Bovendien is Trentino hiermee de Europese regio met de grootste dichtheid aan sterrenrestaurants in verhouding tot haar oppervlakte en inwonersaantal. Maar ook op iets lager niveau wordt er goed gegeten, want zoals we in het begin al zeiden: la dolce vita staat hoog in het vaandel!

De meeste van onze vakantiehuizen in de Dolomieten zien er traditioneel uit, met veel hout en balken. Kijk in ons overzicht voor jouw ideale vakantiehuis in de Dolomieten en geniet van de schitterende natuur en sportieve mogelijkheden in deze fantastische regio.

Alternatieve spelling: noorditalie,sudtirol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Zomerhuisje.nl is een handelsnaam van Chalet.nl B.V.  -  info@zomerhuisje.nl  -  tel: 0348 - 43 46 49
loading...